ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ:
4 ασπράδια Αυγών (120 γρ.)
125 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
125 γρ. Ζάχαρη άχνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ:
500 γρ. έτοιμη Κρέμα κάστανο
500 γρ. έτοιμο Πατέ κάστανο (ή 1 κιλό κάστανα βρασμένα, καθαρό βάρος, που μπορούμε να βρούμε σε μεγάλα super markets)
30 γρ. Μαύρο ρούμι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΙΓΙ:
500 γρ. κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ: Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα, σε μαρέγκα. Δηλαδή αν το μίξερ έχει 10 ταχύτητες εμείς επιλέγουμε την 5η. Αργεί αλλά πάντα πετυχαίνει. (Στην χαμηλή ταχύτητα δεν παίρνει αέρα το μείγμα και η μαρέγκα γίνεται πιο σφιχτή. Έτσι, δεν έχουμε πλασματικό όγκο ο οποίος θα ξεφουσκώσει αργότερα). Όταν η μαρέγκα γίνει σφικτή σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε την άχνη κοσκινισμένη σαν βροχή. Συγχρόνως ανακατεύουμε με μία πλαστική κουτάλα. Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τη μαρέγκα τις τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα και με το κουτάλι δημιουργούμε μία λακούβα πιέζοντας προς τα κάτω. Εάν θέλουμε φτιάχνουμε μία μεγάλη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα ή στον κανονικό, στους 120 για 1-1 ½ ώρα τουλάχιστον. (Εάν φτιάξουμε μία μεγάλη θέλουμε περισσότερο χρόνο ψησίματος). Αν δούμε ότι οι μαρέγκες κιτρινίζουν πολύ, χαμηλώνουμε το φούρνο. Εξαρτάται από την ένταση του φούρνου. Όταν ψηθούν, ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και αφήνουμε εκτός φούρνου για αρκετή ώρα να στεγνώσουν.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ: Εάν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα πατέ και κρέμα κάστανου, τα αναμειγνύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε και το ρούμι. Τοποθετούμε στο εσωτερικό της μαρέγκας τη σαντιγί. Μέσα σε ένα μήλο του πουρέ τοποθετούμε το μείγμα του κάστανου και πιέζουμε πάνω από την σαντιγί ώστε το κάστανο να πέσει σαν μακαρόνι. Γαρνίρουμε με γκλασαρισμένα κάστανα (μαρόν γκλασέ) και άχνη. Έαν χρησιμοποιήσουμε βρασμένα κάστανα, τα πολτοποιούμε μαζί με το ρούμι και 200 γρ. ζάχαρη άχνη.
ΓΙΑ ΣΑΝΤΙΓΥ: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγί
Σημείωση: βρασμένα κάστανα, πατέ και κρέμα κάστανο μπορούμε να βρούμε σε μεγάλα super markets και στην ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ 81.
4 ασπράδια Αυγών (120 γρ.)
125 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
125 γρ. Ζάχαρη άχνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ:
500 γρ. έτοιμη Κρέμα κάστανο
500 γρ. έτοιμο Πατέ κάστανο (ή 1 κιλό κάστανα βρασμένα, καθαρό βάρος, που μπορούμε να βρούμε σε μεγάλα super markets)
30 γρ. Μαύρο ρούμι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΙΓΙ:
500 γρ. κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ: Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα, σε μαρέγκα. Δηλαδή αν το μίξερ έχει 10 ταχύτητες εμείς επιλέγουμε την 5η. Αργεί αλλά πάντα πετυχαίνει. (Στην χαμηλή ταχύτητα δεν παίρνει αέρα το μείγμα και η μαρέγκα γίνεται πιο σφιχτή. Έτσι, δεν έχουμε πλασματικό όγκο ο οποίος θα ξεφουσκώσει αργότερα). Όταν η μαρέγκα γίνει σφικτή σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε την άχνη κοσκινισμένη σαν βροχή. Συγχρόνως ανακατεύουμε με μία πλαστική κουτάλα. Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τη μαρέγκα τις τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα και με το κουτάλι δημιουργούμε μία λακούβα πιέζοντας προς τα κάτω. Εάν θέλουμε φτιάχνουμε μία μεγάλη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα ή στον κανονικό, στους 120 για 1-1 ½ ώρα τουλάχιστον. (Εάν φτιάξουμε μία μεγάλη θέλουμε περισσότερο χρόνο ψησίματος). Αν δούμε ότι οι μαρέγκες κιτρινίζουν πολύ, χαμηλώνουμε το φούρνο. Εξαρτάται από την ένταση του φούρνου. Όταν ψηθούν, ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και αφήνουμε εκτός φούρνου για αρκετή ώρα να στεγνώσουν.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ: Εάν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα πατέ και κρέμα κάστανου, τα αναμειγνύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε και το ρούμι. Τοποθετούμε στο εσωτερικό της μαρέγκας τη σαντιγί. Μέσα σε ένα μήλο του πουρέ τοποθετούμε το μείγμα του κάστανου και πιέζουμε πάνω από την σαντιγί ώστε το κάστανο να πέσει σαν μακαρόνι. Γαρνίρουμε με γκλασαρισμένα κάστανα (μαρόν γκλασέ) και άχνη. Έαν χρησιμοποιήσουμε βρασμένα κάστανα, τα πολτοποιούμε μαζί με το ρούμι και 200 γρ. ζάχαρη άχνη.
ΓΙΑ ΣΑΝΤΙΓΥ: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγί
Σημείωση: βρασμένα κάστανα, πατέ και κρέμα κάστανο μπορούμε να βρούμε σε μεγάλα super markets και στην ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ 81.