Συστατικά
* 1 μέτριο πορτοκάλι, χυμό & ξύσμα
* 3/4 φλυτζ. ξερά βερύκοκα
* 1 1/2 φλυτζ. αλεύρι ολικής αλεσεως μαλακό
* 1/2 φλυτζ. καστανή ζάχαρη
* 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
* 1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα σε σκόνη
* 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
* 1/4 κουτ. γλυκού baking soda
* 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
* 1 αυγό
* 1 ασπράδι αυγού
* 1/2 φλυτζ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και ελαφρά καβουρδισμένα.
Οδηγίες
1. Προθερμένουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου
2. Σε ένα μικρό αντοικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα βερύκοκα, όχι να βράσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά, κυρίως τα βερύκοκα, και τα χοντροκόβουμε.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη ζάχαρη , το baking powder, την κανέλλα, το κάρδαμο, τη baking soda, και το μοσχοκάρυδο. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση.
4. Σε άλλο μπολ, χτυπούμε μαζί το αύγό, το ασπράδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κουτ. γλυκού από το χυμό πορτοκάλι. Τα ρίχνουμε στο κέντρο του μείγματος του αλευριού και ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας λίγο χυμό ακόμη αν αυτό είναι απαραίτητο για να είναι η ζύμη λίγο πιο μαλακή. Τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και τα βερύκοκα ανακατεύνοτας απαλά να πάνε παντού.
5. Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόχαρτο και τοποθετούμε τη ζύμη μας. Με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια προσπαθούμε να φτιάξουμε τη φόρμα παχιάς λαγάνας (40Χ5cm). Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
6. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς. Κόβουμε διαγώνια σε φέτες ενός εκατοστού (είναι κάπως χοντρούτσικες φέτες) Βαζουμε ξανά τις φέτες στο φούρνο αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
7. Αφήνουμε να ξεραθούν και να πάρουν ένα ομοιόμορφο καφετί χρώμα περίπου 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Τέλος αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα καταναλώσουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα...
Τα biscotti μπορούμε να τα κρατήσουμε σε αεροτεγές σκεύος (καλύτερα μεταλλικό κουτί μπισκότων) για περισσότερο από 1 εβδομάδα. Είναι τέλειο και πολύ θρεπτικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο αλλά και για φιλικές συγκετρώσεις. Επίσης μπορούμε να βυθίσουμε τη μία τους πλεύρα μέχρι τη μέση σε λιωμένη σοκολάτα για τους λάτρεις της σοκολάτας.
* 1 μέτριο πορτοκάλι, χυμό & ξύσμα
* 3/4 φλυτζ. ξερά βερύκοκα
* 1 1/2 φλυτζ. αλεύρι ολικής αλεσεως μαλακό
* 1/2 φλυτζ. καστανή ζάχαρη
* 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
* 1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα σε σκόνη
* 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
* 1/4 κουτ. γλυκού baking soda
* 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
* 1 αυγό
* 1 ασπράδι αυγού
* 1/2 φλυτζ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και ελαφρά καβουρδισμένα.
Οδηγίες
1. Προθερμένουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου
2. Σε ένα μικρό αντοικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα βερύκοκα, όχι να βράσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά, κυρίως τα βερύκοκα, και τα χοντροκόβουμε.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη ζάχαρη , το baking powder, την κανέλλα, το κάρδαμο, τη baking soda, και το μοσχοκάρυδο. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση.
4. Σε άλλο μπολ, χτυπούμε μαζί το αύγό, το ασπράδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κουτ. γλυκού από το χυμό πορτοκάλι. Τα ρίχνουμε στο κέντρο του μείγματος του αλευριού και ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας λίγο χυμό ακόμη αν αυτό είναι απαραίτητο για να είναι η ζύμη λίγο πιο μαλακή. Τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και τα βερύκοκα ανακατεύνοτας απαλά να πάνε παντού.
5. Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόχαρτο και τοποθετούμε τη ζύμη μας. Με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια προσπαθούμε να φτιάξουμε τη φόρμα παχιάς λαγάνας (40Χ5cm). Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
6. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς. Κόβουμε διαγώνια σε φέτες ενός εκατοστού (είναι κάπως χοντρούτσικες φέτες) Βαζουμε ξανά τις φέτες στο φούρνο αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
7. Αφήνουμε να ξεραθούν και να πάρουν ένα ομοιόμορφο καφετί χρώμα περίπου 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Τέλος αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα καταναλώσουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα...
Τα biscotti μπορούμε να τα κρατήσουμε σε αεροτεγές σκεύος (καλύτερα μεταλλικό κουτί μπισκότων) για περισσότερο από 1 εβδομάδα. Είναι τέλειο και πολύ θρεπτικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο αλλά και για φιλικές συγκετρώσεις. Επίσης μπορούμε να βυθίσουμε τη μία τους πλεύρα μέχρι τη μέση σε λιωμένη σοκολάτα για τους λάτρεις της σοκολάτας.