ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι αυγού
200 γρ. σοκολάτα λιωμμένη σε μπεν μαρί, στους 30-35οC περίπου
80 γρ. αλεύρι
3 ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα
μαρμελάδα βερύκοκο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
115 γρ. ζάχαρη
145 γρ. νερό
145 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμμένη σε μπεν μαρί
40 γρ. ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό έως ότου το μίγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη χλιαρή σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε, κτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά και ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC -180oC για 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.
(Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε στο τσέρκι έναν πάτο από αλουμινόχαρτο για να μην διαρρεύσει το μίγμα).
Ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Ετοιμάζουμε το γλάσο, βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη στους 115οC (όταν αρχίσει η ζάχαρη και γίνεται καραμέλα αλλά σε λευκό χρώμα), ρίχνουμε το ζεστό νερό στη ζεστή σοκολάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλα. Ανακατεύουμε καλά και γλασάρουμε. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για αρκετές ώρες. Σερβίρουμε αν θέλουμε με κρέμα σαντιγί. Το γλυκό διατηρείται εκτός ψυγείου για 15-20 ημέρες.
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι αυγού
200 γρ. σοκολάτα λιωμμένη σε μπεν μαρί, στους 30-35οC περίπου
80 γρ. αλεύρι
3 ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα
μαρμελάδα βερύκοκο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
115 γρ. ζάχαρη
145 γρ. νερό
145 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμμένη σε μπεν μαρί
40 γρ. ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό έως ότου το μίγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη χλιαρή σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε, κτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά και ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC -180oC για 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.
(Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε στο τσέρκι έναν πάτο από αλουμινόχαρτο για να μην διαρρεύσει το μίγμα).
Ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Ετοιμάζουμε το γλάσο, βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη στους 115οC (όταν αρχίσει η ζάχαρη και γίνεται καραμέλα αλλά σε λευκό χρώμα), ρίχνουμε το ζεστό νερό στη ζεστή σοκολάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλα. Ανακατεύουμε καλά και γλασάρουμε. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για αρκετές ώρες. Σερβίρουμε αν θέλουμε με κρέμα σαντιγί. Το γλυκό διατηρείται εκτός ψυγείου για 15-20 ημέρες.