Περιγραφή
Αυτός ο μπακλαβάς προσφέρεται στη Γέρα της Μυτιλήνης σε γάμους και γιορτές.
Συστατικά
* 2 κιλά αμύγδαλα αλεσμένα και ασπρισμένα
* 1,5 κιλό φύλλο μπακλαβά
* 0,5 κιλό φρέσκο βούτυρο
* 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
* γαρύφαλλα
Σιρόπι:
* 3 κιλά ζάχαρη
* 16 ποτήρια νερό
* μισό κουταλάκι ξινό (κιτρικό οξύ)
Οδηγίες
1. Πρώτα αναμειγνύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι και βουτυρώνουμε το ταψί που θα τοποθετήσουμε το γλυκό.
2. Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και βάζουμε στη βάση 4-5 φύλλα και από πάνω απλώνουμε μια φούχτα από τα αλεσμένα αμύγδαλα. Στη συνέχεια στρώνουμε πάλι ένα βουτυρωμένο φύλλο και από πάνω του απλώνουμε αλεσμένα αμύγδαλα.
3. Αυτό γίνεται μέχρι τα αμύγδαλα να τελειώσουν και να μείνουν 4-5 φύλλα, που θα βουτυρωθούν ένα ένα και αυτά τα οποία θα μπουν από πάνω .
4. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και τρυπάμε κάθε κομμάτι με μια πρόκα γαρίφαλο, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, αφού το έχουμε ζεματίσει.
5. Ψήνουμε τον μπακλαβά για 1,5 περίπου ώρα σε φούρνο 150 βαθμών (πρέπει όλα τα φύλλα του να είναι ροδοκόκκινα ).
6. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι φροντίζοντας το μείγμα να μη γίνει πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι.
Λίγα μυστικά ακόμα
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κόβουμε τον μπακλαβά μετά από 2 μέρες για να έχει πιεί σωστά το σιρόπι του.
Αυτός ο μπακλαβάς προσφέρεται στη Γέρα της Μυτιλήνης σε γάμους και γιορτές.
Συστατικά
* 2 κιλά αμύγδαλα αλεσμένα και ασπρισμένα
* 1,5 κιλό φύλλο μπακλαβά
* 0,5 κιλό φρέσκο βούτυρο
* 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
* γαρύφαλλα
Σιρόπι:
* 3 κιλά ζάχαρη
* 16 ποτήρια νερό
* μισό κουταλάκι ξινό (κιτρικό οξύ)
Οδηγίες
1. Πρώτα αναμειγνύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι και βουτυρώνουμε το ταψί που θα τοποθετήσουμε το γλυκό.
2. Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και βάζουμε στη βάση 4-5 φύλλα και από πάνω απλώνουμε μια φούχτα από τα αλεσμένα αμύγδαλα. Στη συνέχεια στρώνουμε πάλι ένα βουτυρωμένο φύλλο και από πάνω του απλώνουμε αλεσμένα αμύγδαλα.
3. Αυτό γίνεται μέχρι τα αμύγδαλα να τελειώσουν και να μείνουν 4-5 φύλλα, που θα βουτυρωθούν ένα ένα και αυτά τα οποία θα μπουν από πάνω .
4. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και τρυπάμε κάθε κομμάτι με μια πρόκα γαρίφαλο, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, αφού το έχουμε ζεματίσει.
5. Ψήνουμε τον μπακλαβά για 1,5 περίπου ώρα σε φούρνο 150 βαθμών (πρέπει όλα τα φύλλα του να είναι ροδοκόκκινα ).
6. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι φροντίζοντας το μείγμα να μη γίνει πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι.
Λίγα μυστικά ακόμα
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κόβουμε τον μπακλαβά μετά από 2 μέρες για να έχει πιεί σωστά το σιρόπι του.